rubriek.nl | contact | adverteren | disclaimer |    

HOE KOOK JE EEN EI?

Hoe kook je een ei? Het lijkt een beetje de vraag voor koken voor beginners les 1. Aan het koken van een ei lijkt weinig te kunnen mislukken. Maar om de kunst van koken van een lekker eitje onder de knie te krijgen is er best wel wat te weten.

Wat heb je nodig?

Een pan, eieren en water. Hoe ingewikkeld kan het zijn? Toch beginnen dan de vragen:

Prik je een gaatje in het ei?

Er bestaan speciale eierprikkers om een klein gaatje in de eierschil te prikken voordat je het gaat koken. In de brede kant van het ei bevindt zich een kleine ruimte met lucht. Tijdens het koken van het ei wordt die lucht verwarmd en zet uit. Deze lucht verlaat het ei door porieën in de schil van het ei. Dit gebeurt langzaam en zorgt ervoor dat je een deuk in je ei kunt krijgen. Het inprikken van een ei zorgt dus voor een mooi rond ei.

Koud of heet water?

Doe je eerst de eieren in de pan en vul je de pan vervolgens met koud water of breng je eerst het water aan de kook en voeg je dan de eieren toe?

Als je de eieren met koud water op zet dan worden de eieren langzaam verwarmd en stolt het eiwit langzaam. Dit zorgt ervoor dat je eiwit zacht blijft en niet rubberachtig wordt, zoals ook kan gebeuren als je het te lang kookt.

Een voordeel van het toevoegen van de eieren aan kokend water is dat het makkelijker is om de precieze kooktijd te meten. De eieren zullen wel eerder barsten.

De eieren opzetten met koud water lijkt dus de beste optie. Zorg dat de eieren ruim onder water liggen met nog een paar centimeter water erboven.

Moet er zout in het water?

Om te voorkomen dat je hele ei leegloopt als het barst kun je zout in het water doen. Zout zorgt ervoor dat het eiwit sneller stolt en het barstje wordt gedicht.

Het koken

Breng het water met de eieren aan de kook. Kookt het water zeg het vuur dan zo laag dat het water nog net blijft bubbelen.

Hoelang koken ?

Onderstaande tabel geldt voor eieren uit de koeling. Voor de kooktijd is het ook van belang hoe groot het ei is. Dit staat aangegeven op de verpakking. Aangegeven is de kooktijd in minuten. Het gaat om eieren die je in een pan met koud water aan de kook brengt en je meet vanaf het moment dat het water kookt.

Als je de eieren in al kokend water legt, dan tel je een kleine minuut bij de kooktijd op.

 

S

M

L

zachtgekookt

3

3

4

eigeel zacht, eiwit gestold

4

5

5

eigeel bijna en eiwit
helemaal gestold

6

7

8

hardgekookt

7

8

9

 

Wat gebeurt er als je het te lang kookt?

Het eiwit wordt taai en rubberachtig en het eigeel krijgt een groenige of grijsachtige waas.

Alternatieve methode

Breng de eieren met koud water aan de kook. Sluit de pan af met een deksel en haal de pan van het vuur. Laat de pan 25 minuten staan. Spoel de eieren onder koud water af.

Kan je je ei makkelijk pellen?

Hoe makkelijker het is om je ei te pellen, hoe ouder het ei is. Bij een vers ei is het moeilijk de schil te verwijderen.

 

Spoelen onder koud stromend water?

Als je na de gewenste kooktijd de eieren laat schrikken onder koud stromend water dan stop je daarmee het kookproces. Bovendien zijn eieren makkelijker te pellen.

 

 

eieren recepten

eieren

hartige taart met prei en broccoli

hoe lang kan je eieren bewaren?

veelzijdig eirinze
Geplaatst 626 dagen geleden
eitje in n conservenblikje, net onder (koud) water, laten wiebelen op je laagste gaspitje, na 13 minuten laten schrikken en nog even laten afkoelen. De dooier is dan in zn allerbinnenste nog zacht-smullen maar!
peter
Geplaatst 642 dagen geleden
als ik 2 eieren kook,is er meestal 1 die altijd barst en alle eiwit
loopt in de pan.hOE KOMT DAT TOCH?
Rico Tof
Geplaatst 651 dagen geleden
ik heb net 2 eieren gekookt. opgezet met koud water, eieren uit de koelkast, toen het water begon te koken het vuur zachter gezet en drie minuten laten borrelen... resultaat eiwit stevig, eigeel hard... ik lust het wel, maar ik wilde een zacht eitje... zal het de volgende keer korter koken... en ja ik had het gelijk afgeblust...
Eva
Geplaatst 726 dagen geleden
@ Willie Wortel.
De tijden gelden in allebei de gevallen vanaf het moment dat het water begint te koken. Alleen als je de eieren in koud water opgezet hebt dan garen ze al iets tijdens het aan de kook brengen van het water. Dus als je ze pas in het water legt als het water al kookt tel je een minuut op bij de aangegeven tijd.
Willy Wortel
Geplaatst 726 dagen geleden
Eerst staat er:
" Aangegeven is de kooktijd in minuten. Het gaat om eieren die je in een pan met koud water aan de kook brengt en je meet vanaf het moment dat het water kookt.
En dan:
"ANTWOORD:
Als je een ei kookt in koud water dan is het wat onnauwkeuriger meten dan in kokend water. Maar wil je dit toch doen dan zet je de kookwekker op het moment dat je het water ziet koken en trek dan 1 minuut van de kooktijden die hier boven staan af."

Zijn de aangegeven kooktijden nu "koud-watertijden vanaf het kookmoment" of: "koud-watertijden vanaf het kookmoment, vermeederd met 1 minuut"? Het lijkt wel een redactierekensom!
 

 

volg rubriek op facebook volg rubriek op twitter rss feed rubriek

japans slurpen

   

groenten en fruit van het seizoen


   
groenten en fruit in de koelkast

hoe bewaar je groenten en fruit?

   

culinaire films

   

hoe kook je een ei?

 
   

alle rubrieken

alle onderwerpen kook

sitemap

nieuwsbrief

prijsvragen

forum

 
 
1.

Lijst met superfoods

2.

Geld besparen

3.

Wat doe je tegen keelpijn?

4.

Hoe kook je een ei?

5.

Trend kapsels

 
 
 

MAKEUP

Eyes Lips Face