rubriek.nl | contact | adverteren | disclaimer |    

AZIJN, ZUUR EN VEELZIJDIG

Azijn is een onmisbare smaakmaker voor salades en een belangrijk ingrediënt voor mayonaise en andere sauzen. Maar wat is het eigenlijk? En waarom zijn er zoveel soorten?

 

Azijn: een natuurproduct

Azijn is een natuurproduct. Als het sap van vruchten gaat gisten, ontstaat alcohol. Onder invloed van lucht en de bacterie Acetobacter, wordt de alcohol omgezet in azijnzuur. De bacterie komt van nature voor in hout. Behalve druiven kunnen ook appels, bessen en zelfs aardappels, rijst en granen als basis dienen.

 

Toepassingen

Azijn wordt gemaakt van 4-8% azijnzuur aangevuld met water. Om extra smaak aan de azijn te geven kunnen kruiden worden toegevoegd. Azijn wordt vooral gebruikt in dressings voor salades. Augurken en andere groenten worden vaak ingelegd in azijn en azijn is een belangrijk ingrediënt voor mayonaise. Ook bij het bereiden van stoofvlees wordt vaak een scheut azijn toegevoegd, voor de smaak maar ook omdat het vlees mals wordt door het zuur.

 

Soorten azijn

Door een verschillende basis van vruchten te gebruiken ontstaan verschillende azijnsoorten met verschillende kleuren en smaken:

 

Appelazijn

Appelazijn wordt gemaakt van appelcider. Het is een milde azijn die je goed in salades kunt gebruiken.

 

Wijnazijn

de witte wijnazijn gemaakt van witte druiven heeft een wat mildere smaak dan de rode wijnazijn.

 

Sherry-azijn

Sherry-azijn heeft als basis sherry, en wordt jaren op eikenhout gerijpt.

 

Moutazijn

Moutazijn wordt bereid op basis van gefermenteerd bier. Engelsen gebruiken het wel over de fish & chips (malt vinegar).


Kruidenazijn

Kruidenazijn kan verschillende azijnsoorten als basis hebben. Hieraan worden naar keuze verse of gedroogde kruiden toegevoegd die hun smaak aan de azijn aan geven.

 

Notenazijn

Azijn gemaakt op basis van notenwijn. De notenazijn smaakt licht naar noten en is lekker in salades en bij rauwkost.

 

Rijstazijn

Rijstazijn wordt gemaakt op basis van gefermenteerde rijst. Het is een milde azijn vergelijkbaar met witte wijnazijn en wordt gebruikt in de Aziatische keuken.

 

Vruchtenazijn

Azijn waarin de smaak van vruchten wordt verwerkt. Frambozenazijn is hiervan wel het bekendst.

 

Balsamico-azijn

Balsamico is een dikke stroperige azijn die bereid wordt op basis van Trebbiano-druiven, die groeien in Noord-Italië. Het druivensap wordt eerst ingekookt waardoor een groot deel van het vocht verdampt. Azijn die de naam Aceto Balsamico mag dragen is tenminste 12 jaar gerijpt in houten vaten, maar kan ook meer dan honderd jaar oud zijn. Hoe ouder de azijn hoe duurder. Het soort hout dat voor de vaten gebruikt wordt, bepaalt mede de smaak. Balsamico mag dan duur zijn, je kan het eindeloos bewaren zonder dat de kwaliteit achteruitgaat.

 

Synthetische azijn of schoonmaakazijn

Azijn die geschikt is voor de consumptie is iets anders dan schoonmaakazijn die op een synthetische manier bereid wordt van ethanol.

 

meer azijn

 

feng shui in de keuken

feng shui met kleur

feng shui voorjaarsschoonmaak

feng shui voor je buro



Er zijn op dit moment 0 berichten.

 

 

volg rubriek op facebook volg rubriek op twitter rss feed rubriek

japans slurpen

   

groenten en fruit van het seizoen


   
groenten en fruit in de koelkast

hoe bewaar je groenten en fruit?

   

culinaire films

   

hoe kook je een ei?

 
   

alle rubrieken

alle onderwerpen kook

sitemap

nieuwsbrief

prijsvragen

forum

 
 
1.

Lijst met superfoods

2.

Geld besparen

3.

Wat doe je tegen keelpijn?

4.

Hoe kook je een ei?

5.

Trend kapsels

 
 
 

MAKEUP

Eyes Lips Face