rubriek.nl | contact | adverteren | disclaimer |    

SOORTEN PASTA

Pasta is er veel soorten. Zowel vorm als kleur verschillen. Over het algemeen is het zo, dat hoe fijner de saus hoe kleiner en fijner de pasta die je erbij kiest. En als je een wat grovere saus hebt, kun je een wat grotere pastasoort kiezen.

Vers of gedroogd

De beter bekende pastasoorten worden gemaakt van tarwebloem gemengd met eieren, en gekneed tot een zacht deeg, uitgerold en in de gewenste vorm gesneden of gebracht en daarna gekookt. Om een langere houdbaarheid te verkrijgen wordt de pasta gedroogd.

 

Durum tarwe

Hoe harder de tarwe hoe beter de kwaliteit van de pasta. Durum tarwe komt voor in het Middellandse Zee gebied en is de hardste tarwesoort.

Pasta plakt

Voor pasta die plakt zijn twee belangrijke oorzaken aan te wijzen.

1. De kwaliteit van de tarwe waarvan de pasta gemaakt is. Naarmate de kwaliteit slechter is, geeft de pasta meer zetmeel af tijdens het koken. Dit bevordert plakkerigheid.

2. De hoeveelheid water waarin de pasta gekookt wordt. Als je genoeg water gebruikt, wordt de zetmeel die de pasta afgeeft tijdens het koken voldoende verdund om plakkerigheid te voorkomen. Een scheutje olie in de pan helpt trouwens niet om plakken te voorkomen.

Koken van pasta

Het koken van pasta is niet moeilijk.

* Gebruik een grote pan met deksel
* Gebruik per 100 g pasta 1 liter water

* Voeg een snufje zout toe als het water net kookt, voeg daarna de pasta toe.

* Roer de pasta, als deze even kookt, met een vork door

* Lees de gebruiks-aanwijzing en houdt de kooktijd voor die soort pasta aan. Voor 'al dente' of beetgare pasta is de kooktijd 1 a 2 minuten korter.

* Giet de pasta af in een vergiet. Schudt het overtollige water weg, afspoelen met koud water is niet nodig en nadelig voor de smaak.

* Je kunt de pasta meteen mengen met de saus.

 

Canneloni

Grote ronde pijpen die gevuld worden

 



Farfalle

vlinder- of strikvormige pasta

 

 


 

Gnocci

Behalve van tarwebloem gemaakt van aardappelen

 

 

 

Lasagne

de platte rechthoekige pastavellen

 

 

Maccaroni

Holle boogjes in diverse maten

 

 

 

Penne

Holle rechte buisjes

 

 

 

Conchiglie


Hier beter bekend als schelpjes, zijn zowel heel groot als klein te verkrijgen.

 

 

Fussilli

Een gedraaide spiraalvormige pasta

 

 

 

Spaghetti

Ronde lange vorm

 

 

Tagliatelle

Platte lange vorm

 

Linguini is een smallere variant en Papardelle is een bredere variant van tagliatelle.

 

Tortelini

Opgerold stuk deeg met vulling en daarna dichtgevouwen

.

 

 

Ravioli

Twee deeglapjes op elkaar met vulling ertussen.

 

 

 

 

pizza en pasta

geschiedenis van de pizza

pasta en saus

pasta pesto-kip salade

pompoen pasta



Peter
Geplaatst 563 dagen geleden
Ik koop mijn pasta altijd online bij http://pastabasta.nl/italiaanse-delicatessen/droge-pasta hier zijn nog veel meer soorten en vormen, volgens mij wel meer dan 20 vormen.
snoesje
Geplaatst 1922 dagen geleden
ik vind dat jullie meer over pasta soorten moeten schrijven want sommige staan er niet bij
 

 

volg rubriek op facebook volg rubriek op twitter rss feed rubriek

japans slurpen

   

groenten en fruit van het seizoen


   
groenten en fruit in de koelkast

hoe bewaar je groenten en fruit?

   

culinaire films

   

hoe kook je een ei?

 
   

alle rubrieken

alle onderwerpen kook

sitemap

nieuwsbrief

prijsvragen

forum

 
 
1.

Lijst met superfoods

2.

Geld besparen

3.

Wat doe je tegen keelpijn?

4.

Hoe kook je een ei?

5.

Trend kapsels

 
 
 

MAKEUP

Eyes Lips Face