volg rubriek op facebook volg rubriek op twitter tell a friend rss feed rubriek


Aangepast zoeken
 

algemeen

alle boeken

alle rubrieken

forum

zoeken op rubriek

nieuwsbrief

rss

prijsvragen

veel gelezen

1.

2 maanden lezen met nieuwe Sony e-reader

2.

De jongen in de gestreepte pyama

3.

Terug naar de kust - Saskia Noort

4.

Wat spook jij uit? - Sophie Kinsella

5.

Zwaar beproefd - Chantal van Gastel
 
 

 

 

bestsellers

nieuwste artikelen rubriek

 

 

 

 

de jongen in de gestreepte pyama

John Boyne

204 pagina's | De Boekerij | filmeditie editie | november 2008
ISBN 9789069749303

 

 

Soort boek

Roman

 

Het verhaal

john boyne

John Boyne (1971) is schrijver en journalist. Hij woont in Dublin en schrijft boekrecensies voor The Irish Times en The Irish Book Review.

Het boek vertelt het verhaal van Bruno. Vanwege een promotie van zijn vader moet hij tegen zijn zin verhuizen, weg uit zijn comfortabele leven in Berlijn. Hij moet zijn drie vriendjes achterlaten terwijl alleen zijn hopeloze, oudere zus Gretel meegaat. Eenmaal verhuist leeft Bruno zijn eigen leven en heeft zo zijn eigen kinderprobleempjes, terwijl hij pas langzaam en dan nog maar tot op zekere hoogte, in de gaten krijgt van wat zich een paar meter verderop afspeelt.


Waardering

Het was niet zo zeer het onderwerp ( Berlijn 1943, hoofdpersoon de 9-jarige Bruno) als wel de vele lovende buitenlandse recensies die me benieuwd maakten naar dit boek. Het boek dat aanvankelijk geschreven werd als kinderboek, trok al snel een breder publiek en heeft inmiddels diverse prijzen gewonnen terwijl de filmrechten al verkocht zijn.

Het boek leest vlot en makkelijk en het kan bijna niet anders dan dat je er snel door geboeid en geraakt wordt.

Het knappe van het verhaal is dat je alleen ziet, hoort en meemaakt wat Bruno meemaakt. Het is op zo'n manier geschreven dat je als volwassene natuurlijk veel meer zal halen uit de flarden van gesprekken die Bruno opvangt, de gesprekjes die hij voert en van wat hij ziet uit ramen, dan een gemiddeld kind zal doen.

Dit boek zet je aan het denken maar roept ook de nodige vragen op. Eén ervan is of het mogelijk is dat een kind van negen in die omstandigheden werkelijk zo naïef kan zijn. Aan de andere kant wordt het verhaal door Bruno's kinderlijke gedachten en beschrijvingen wel extra pakkend, ontroerend en gruwelijk.

Zonder twijfel een bijzonder boek.

Het boek is verfilmd en in 2009 verschenen op DVD

 


meer lezen

 

De jongen in de gestreepte pyjamaDe jongen in de gestreepte pyjama
John Boyne
 

 

 

 

 

 

 

Boy In The Striped Pyjamas, TheBoy In The Striped Pyjamas, The
David Thewlis

DVD


lees ook

 

Meer non-fictie

Alle boeken

 

Tips, opmerkingen, commentaar of iets toe te voegen?

blz 5 van 5
Klik hier om een bericht toe te voegen
PhyllisTug
Geplaatst 36 dagen geleden
wh0cd35180 albuterol ipratropium medrol celebrex online buy tadalafil singulair for toddlers synthroid buy alli phenergan hydrochlorothiazide fluoxetine online
bogdan ungureanu
Geplaatst 290 dagen geleden
ik vond het boek niet echt boeiend omdat het redelijk lang duurt voordat er iets van actie in komt, vanaf dat hij naar Polen verhuist gebeurt er niet echt iets bijzonder behalve het kijken naar ‘de boerderij’. naar het einde toe daarentegen vond ik het boek een veel grotere impact hebben omdat er echt beschreven wordt hoe het is. Voor mensen die zelf in een concentratiekamp hebben gezeten moet dit heel confronterend zijn volgens mij.
Oryana
Geplaatst 291 dagen geleden
Ik vond het boek ook enorm pakkend en heel mooi dat de auteur het boek uit naam van Bruno de negenjarige heeft geschreven. Ook heb ik de film gezien in school, dat was ook aangrijpend. Daar werd alles in beeld gezet. Nadien hebben we er dan over gepraat want de film riep veel vragen op bij iedereen! Zo wou ik het boek lezen. Het is zeker een aanrader.
layla najah
Geplaatst 367 dagen geleden
Ik ben aangenaamd door het boek omdat ik zelf normaal nooit oorlogsverhalen lees. Ik persoonlijk vond het een zeer aangrijpend verhaal soms zefs te emotioneel. De auteur heeft alles zo gedetailleerd weergeven dat je gewoon wou blijven lezen. Het boek deed me denken aan het boek van Anna Frank omdat het ook op een soort dagboek leek en het verhaal met hitler te maken had. En het feit dat de auteur het boek geschreven heeft uit het perspectief van een negenjarige is zeer boeiend.
Jan
Geplaatst 744 dagen geleden
Bedankt voor je recensie, ik vind het een heel aangrijpend verhaal! Ik werd er enorm emotioneel van.
Meneertje Koekenpeertje
Geplaatst 782 dagen geleden
Laat dit duidelijk zijn: In het originele verhaal (het boek "The boy in the striped pyjamas") is Bruno 9 jaar. Echter in de film, die na het boek kwam, is Bruno 8 jaar oud. Zo zijn er nog wat meer dingen die verschillen tussen de film in het boek. In de film voelt de moeder veel meer sympathie voor de Joden dan in het boek. Ook is in de film de relatie tussen Gretel en Bruno veel beter, waar ze in het boek een hekel aan elkaar hebben.


Dus Bruno is gewoon 9, geen 8.